Æsken - Momo og Tidstyvene - børneunderholdning

To tumultører taler ud

Portræt-interviewMusikSkrevet af: Puk Qvortrup21. mar 2016

Børnemusikgruppen Æsken er på en mission: Missionen er at få børn og forældre til at glemme tiden bare for en stund og hengive sig til legen og musikken. Æsken turnerer landet rundt med deres glæde

Æsken er mange ting. Først og fremmest er det en børnemusikgruppe, som rejser rundt i landet med musik, inddragende leg og kreative oplevelser for børn. Men i Æsken sidder også to mennesker. Sigøjnertyper, om man vil. De optræder, fordi de ikke kan lade være, bryder ud i sang eller laver en tryllekunst midt i en samtale, afbryder hinanden konstant af bar begejstring, bruger store armbevægelser og har givet slip på det konforme liv for at videregive glæden ved musikken og de gode historier.

De to er ægteparret Sidsel og Lasse Bech Kiilerich, og de har inviteret Fine Spind på fødselsdagskage. Æsken har nemlig netop fejret et-års fødselsdag.

Æsken er tumult

De er begge iført bowlerhat. Hun er i rødstribede strømpebukser, udslåede krøller og en grøn fjer i øret, han er i en rødstribet bluse og sømandsbukser med en rævehale i bæltestroppen. Parret bor det meste af året på 50 m2 i et kolonihavehus med deres to børn. I haven er et suttetræ, hvor også biler og andre legesager har sneget sig op på grenene.

Inde i stuen er der fyldt med stearinlys, jazzmusik, kludetæpper, nips, gamle træ-ølkasser, bøger og instrumenter. Deres liv er på mange måder meget anderledes end andre familiers med hus og fast indkomst: For et år siden gav Sidsel og Lasse Kiilerich slip på almindelige jobs og hengav sig fuldtid til Æsken. Nu turnerer de rundt i landet med deres workshops og underholdning til børn:

“Først og fremmest er vi musikere med et hjerte for børn, men vi kalder os også tumultører og blufmagere. Vi underholder med musik og historier, som altid inddrager børnene blandt publikum. Vi inviterer dem ind i et legende univers, hvor man for en stund sætter hverdagen på pause og ophæver virkeligheden,” fortæller Lasse Killerich.

Æsken er en omrejsende oplevelse. De besøger markeder, børnehaver, vuggestuer, byfester og private fester med deres workshops. For eksempel optræder de med Momo og Tidstyvene, som er inspireret af Michael Endes børnebog. Til denne forestilling medbringer de et stort, rundt og grønt tæppe, hvorfra universet udspringer. Sidsel og Lasse Killerich synger, fortæller historien og leger børnene med ind i selve handlingen.

Læs også interviewet med Svend Åge Madsen om forelskelse

For et år siden blev hobbyprojektet Æsken til et fuldtidsarbejde for ægteparret Sidsel og Lasse Bech Kiilerich.
Foto: Foto: Fine Spind - Sixten Therkildsen
Æsken rejser rundt i landet med musik og fortællinger til børn.
Foto: PR-foto / Æsken - Sarah Lyng Hogarth

Æsken er tid

Tid som tema er essentielt for Æsken. Momo og Tidstyvene handler om, hvordan den værdifulde tid bliver stjålet. Tidstyveri er også noget, Sidsel og Lasse Kiilerich mener, er et kæmpe problem i samtidens familier, der altid ræser fremad i stedet for at stoppe op og bare lige nyde livet:

“Den tid, vi har, er så værdifuld, men vi glemmer at tage os tid til at bare være, mærke, smage, snuse og lege. Men det prøver vi at kæmpe imod. For det handler om prioriteringer. Her forleden dag skyndte vi på vores egne børn for at komme hen til bilen, men de havde travlt med at stille sig op på træstubbe, kravle under skilte eller dumpe noget ned i en rist. Der stoppede vi, kiggede på hinanden og sagde; ‘prøv lige at se, hvad det er, de gør!’ De havde faktisk lavet et forhindringsløb. Og så var det ikke SÅ vigtigt, om vi kom fem minutter senere afsted. I stedet prøvede vi at kravle under skiltet med dem, ” siger Sidsel Kiilerich og tilføjer, at man naturligvis ikke ustandseligt kan trykke på pauseknappen:

“Tid handler også om, man skal sætte den dårlige samvittighed på pause. For man kan ikke kravle under skilte hele tiden. Men hvis man bare engang imellem gør det!”

Lasse Kiilerich smiler og knytter med iver begge næver foran ansigtet:

“Mit motto er ‘good times!’. Det siger jeg altid, når vi mangler tid. For det handler både om, at vi skal give os selv god tid, og at vi nyder den tid, vi har.”

Læs også om afrikansk dansemusik til børn

Æsken er minder

Både Sidsel og Lasse Kiilerich stråler af ‘good times’. Hvis de begynder at fortælle om et af deres instrumenter, et dansebælte med kaninhale, et hjemmelavet legetæppe eller en ting, de har fundet på deres vej, springer de op fra stolen midt i talestrømmen for at hente og fremvise genstanden. Lige så vel som når snakken falder på Æskens musik, som de selv skriver, synger og komponerer.

“Skal vi ikke synge?” spørger de og begynder: Sidsel spiller guitar og synger Legesangen, mens Lasse spiller på både en tromme, en tom kuffert og et hjemmelavet rasleæg:

Sidsel Kiilerich er Æskens sangerinde, mens Lasse Kiilerich er multimusiker.
Foto: PR-foto / Æsken - Jonas Børsting
De to tumultører sidder sjældent stille, når de taler. De bor det meste af året i et kolonihavehus med deres to børn.
Foto: Foto: Fine Spind - Sixten Therkildsen

“Det er verdens bedste rasleæg. Det er fyldt med asfalt, jeg har fundet.”

Minder og ting er noget, begge tumultører samler på. De håber at kunne videregive glæden ved de små ting på deres Tingerfinderjagt, som Æsken også arrangerer for børn. Her går de på opdagelse i naturen sammen med en flok børn og finder guld. Her skal ‘guld’ forstås som blikdåser eller grankogler, men uanset er det en skat for barnet, der finder det:

“Vi vil også gerne vise børnene den vidunderlige, vilde verden. Bagefter skriver vi en sang om oplevelsen, som børnene også føler er deres, fordi de var med på Tingfinderjagten,” siger Sidsel Kiilerich.

Æsken er hjerteblod

Alt i Æsken er hjemmegjort: Lige fra det røde bagtæppe, over dansebælterne til sangene. For Sidsel og Lasse Kiilerich er Æsken hjerteblod, fordi de netop har syet, sunget og kæmpet sig frem til det, de er i dag.

“Jeg kalder Æsken for 'bastardæstetik', fordi det hele er hjemmelavet. Men jeg vil hellere lave det selv end at købe det i plast, fordi jeg nu har et forhold til alle rekvisitterne. Men det er meget vigtigt for os, at det er ‘os’ i alt. Vi er også ‘Lasse og Sidsel’ til arrangementerne. Os på scenen er bare en forlængelse af vores personligheder. Vi tager ikke blåt skæg eller klovnetøj på,” Lasse rejser sig op og kigger ned ad sit tøj:

“Vi optræder i vores eget tøj. Blusen går jeg med til hverdag, og bukserne...”

Sidsel afbryder med et stort grin:

“Det er faktisk de bukser, du blev gift i!”

Autensitet er afgørende for Lasse og Sidsel Bech Kiilerich. Derfor optræder de også i deres eget tøj.
Foto: Foto: Fine Spind - Sixten Therkildsen
Ægteparret står for al musik, PR, booking, syning og rekvisitbyggeri selv. Her forbereder Lasse Kiilerich sig inden en forstilling.
Foto: PR-foto / Æsken - sidsel bech kiilerich

Æsken er en familie

Selvom Æsken som fuldtidsprojekt blot er et år gammel, har de allerede været ude og optræde 64 gange. Både fordi de ikke kan lade være men også fordi, hverdagen har tvunget dem til det:

“Det er også på grund af en økonomisk nødvendighed, vi er nået så langt, som vi er. Vi stod for et eksempel i maj uden nogen penge og uden nogen jobs og tænkte; ‘okay, hvad gør vi?’ Så var der én til en fest, der foreslog ballondyr. Der sagde vi så; ‘dét prøver vi!’,” siger Sidsel Kiilerich.

Det blev til Æskens ballondyrsfabrik, som er en form for udvidet lirekasse i Æskens ånd og med masser af tid til hver ballon. At Lasse Kiilerich også fik sig en ekstra hobby ud af det er en sidegevinst. Sidsel Kiilerich fortæller, hvordan hun sommetider vågner efter at have været faldet i søvn på sofaen i det lille kolonihavehus og ligger i et hav af ballondyr, som hendes kreative mand har pustet op. Lasse Kiilerich synes derimod, at det er morsomt, at hans hustru har skrevet de fleste af Æskens sange, mens hun puttede deres to børn. Som han siger:

“I bund og grund vil vi bare være sammen”

Om Æsken

Æsken er i samarbejde Musikskolen LAURA.

De kan bookes både med deres kreative workshops og Æskens Band.

Se de forskellige arrangementer på Æskens hjemmeside

Facebook
Del på facebook

Puk Qvortrup

Puk Qvortrup er uddannet cand.public fra Aarhus Universitet og Danmark Medie- og Journalisthøjskole med speciale i nyheder for børn og børn som informanter. Hun er optaget af børns mediebrug, og hvilken rolle børnenes hjem spiller for børnenes blik på det omgivende samfund. Puk Qvortrup er fortaler for børns demokratiske stemme og har skrevet for bl.a. Weekendavisen og Information.
Se Puks artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind