Goss – Fanget i byen, inspireret af country og klar med et nyt album - INTERVIEW

Fanget i byen, inspireret af country og klar med et nyt album

Goss eller Mads Damgaard Kristiansen, som han også hedder, har lavet sin helt egen version af den forbudte genre country. Den 6. november spiller han på Radar i Aarhus og den 7. november på Hotel Cecil i København
InterviewMusikSkrevet af: Marie Nyeng16. okt 2020
Goss er blevet forelsket i countrymusik. Han opdagede genren, da han besøgte sin kæreste, som var på turné i San Francisco og lyttede ikke til andet i et år. Det kan høres på det album, han netop har udgivet. Lige nu er han på turné med rundt i landet, mens han længes efter skovene på Sydfyn, hvor han som barn lyttede til The Doors, Beatles og Neil Young. På en af de første single fra albummet, synger Mads Damsgaard Kristiansen, som er Goss' borgerlige navn, at han er en “countryboy lost in the city”. Og det er lige præcis, sådan han har det.
“Helt ærligt så føler jeg mig sådan lidt fortabt i byen. Jeg føler, at jeg burde flytte på landet, for jeg har det bedre, når jeg er tæt på naturen. Jeg er basically født i en skov, og jeg kan godt mærke, at det er der jeg hører til, og at jeg skal tilbage,” fortæller han. Han føler sig bare for viklet ind i byen lige nu til at rykke ud af den. “Altså det er total praktiske ting, som står i vejen, det er her jeg har en andelslejlighed, det er her mine venner og dem, jeg laver musik med, er, og så tør jeg nok bare ikke rigtig gøre det endnu,” griner han.
Foto: Magnus Bach
Foto: Magnus Bach
Samtidig med, at Mads Damsgaard Kristiansen har indset, at han nok på et eller andet tidspunkt bliver nød til at rykke tættere på naturen, har han så også kastet sin kærlighed på en musikgenre fra det vilde vesten. En genre, hvor man skal mene det, man synger, og hvor den historie, man fortæller, betyder alt.
“Den country, jeg godt kan lide, er meget simpel og sådan lidt skåret ind til benet,” fortæller han. Det var blandt andet en sang som Dolly Partons Jolene, der gjorde ham interesseret i, hvad countrymusikken har at tilbyde, og hvordan genren kunne udvikle hans egen musik. “Jeg lyttede meget til country fra sådan 1985 og så bagud til sådan omkring 55, og det har været megamotiverende for mig at se, hvordan country nærmest aldrig rigtig er blevet genfortolket,” siger han. Derimode oplever han, at en genre som soul blevet taget op igen og igen og har udviklet sig løbende. “Men countryen er bare sådan virkelig forbudt, og den sidder helt vildt meget fast geografisk og traditionsmæssigt. Det har været mega motiverende for mig at se, hvordan country nærmest aldrig er blevet genfortolke undtagen på punkscenen,” fortæller han.
Foto: Magnus Bach
Foto: Magnus Bach

Vær 100% ærlig

Det han har forsøgt at tage med ind i sin egen musik er den måde, hvorpå countrymusikken er uden filter og meget endimensionel. “I countrygenren er der et usagt kodeks om, at man skal tro 100% på det, man synger. Det er et af de elementer, jeg har taget med mig i mit univers og kombineret med både ting fra den mere elektroniske musik og rock. Lige nu er jeg i gang med at lege med trompeter og strygere. Det er to instrumenter, som bliver brugt på en særlig måde i country, og det vil jeg gerne prøve at gøre på en ny måde. Men udover det så kan man jo høre på de numre, som er ude nu, at jeg bruger rigtig meget guitar, og det er jo et grundelement i country, og jeg prøvet at bruge på en countryagtig måde,” fortæller han.

I det hele taget rystede det Mads Damsgaard Kristiansen i hans grundvold at møde countrymusikken i San Francisco, hvor han egentlig bare skulle besøge sin kæreste, som var i gang med at spille en hel masse koncerter.
“Jeg har aldrig rigtig forholdt mig til countrymusik før, og så lige pludselig blev jeg ekstremt fascineret af hele stemningen omkring countrymusik. Men jeg laver ikke countrymusik, jeg bruger den til at skabe et lydbillede og en stemning, som jeg ikke kender nogen andre steder fra,” fortæller han. Samtidig har han altid gerne villet skabe sit helt eget musikalske univers. “Så det var en gave for mig at finde en helt ny genre, som jeg aldrig havde dyrket, som connectede dybt og grundlæggende med den, jeg var og er, og som kunne give mig så meget inspiration.”

Halvdel af musikerpar

Egentlig havde Mads Damsgaard Kristiansen etableret sig ret godt på den danske musikscene med sit band Reptile Youth, hvor udtrykker var en del vildere og mere punket en i hans Goss-projekt, men han kan lide at dyrke sit nye udtryk og kan også lide at udvikle sig musikalsk. Så det seneste halvandet år har hun fokuseret udelukkende på Goss - og så har han også skrevet lidt sange for andre undervejs blandt andet for bandet Barcelona. Han har især været glad for sangen ‘Har været på vingerne’, som han er meget stolt af. “Og ellers har jeg også skrevet en del sammen med min kæreste,” fortæller han, mens han trækker lidt på det og siger noget lavere, “som hedder MØ.”
Senest har de arbejdet på musik til en tv-serie om Mumitrolden. “Vi holdt ligesom sådan en lille mumicamp sammen hjemme i vores lejlighed, hvor vi bare sad og skrev mumisange. Det var mega sjovt. Så kunne vi begge to ligesom tjekke ud af hver vores æstetik og rejse, og så kunne vi bare fokusere på den her ting sammen,” fortæller han. Tv-serien har indtil videre været vist i England og Japan.
Samtidig er de også et par, der er meget optagede af hver deres udtryk og at fortælle hver deres historie. “Vi hjælper hinanden og støtter hinanden vildt meget, men vi har også sådan lidt fundet ud af, at det er kun i nogen perioder, vi kan gå ind og arbejde på hinandens ting og hjælpe hinanden, fordi vi som kunstnere bliver grebet af at dyrke nogle ting meget intenst. Nu tripper jeg jo så psyko meget over country, og Karen arbejder ligesom i en helt anden retning, mens jeg er bare så meget nede i den her genre.”

Fakta:

Goss' album Group Therapy er netop udkommet

Den 6. november spiller han på Radar i Aarhus
Den 7. november på Hotel Cecil i København

Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind