Mustafas kiosk sælger ud
Børnebogsklassikeren Mustafas Kiosk er på turne med Teater Fantast som teaterkoncert. Her kan du møde en koteletbevæbnet bankrøverfrø, en gravko, indvandrerstereotyper og anarki. Vi har talt med teatergruppen om forestillingen
I Mustafas Kiosk er der næsten ikke grænser for, hvad man kan købe. Mustafa gør sig både i salt, dynamolygter og sodavand og fantastiske historier. Før Mustafa selv blev kioskejer, var han sultan og har da også hugget hovedet af en mand, så det blødte. Rimene og remserne fra den populære og omdiskuterede bogklassiker er vilde og meget forskellige. De kan opleves gennem sang og teater, når Teater Fantast er på turne med deres fortolkning til scenen her i februar 2016. Første forestilling kan opleves på Dokk1 i Aarhus den 5. februar.
Læs også om teaterforestillingen Bille Badulja
Baseret på børnebog
Teaterkoncerten Mustafas Kiosk er baseret på børnebogen af samme navn af den populære forfatter og illustrator Jacob Martin Strid. Bogen udgøres af 17 rim og remser, som alle er brugt i forestillingen. Nogle af rimene er direkte reciteret, mens teatergruppen har digtet videre på andre og også tilføjet dialog. Det har været afgørende for Teater Fantast at lave universet for teaterforestillingen på en genkendelig måde for børn, fortæller Stine Q. Pagh fra Teater Fantast:
“Vi tager udgangspunkt i Jacob Martin Strids visuelle univers fra bogen i opsætningen, for det kender børnene. Vi bruger spraglede figurer på en hvid baggrund, så det ligner de fysiske sider fra bogen. Derimod i digtet om eksempelvis mørkeland er hele baggrunden gennemfarvet i bogen, og der bruger vi skyggeteater for at få det til at ligne. Det er et mere poetisk nummer, men overordnet er der knald på,” forsikrer hun.
Køb sange i kiosken
Der er knald på både farver, rekvisitter og musikken, og der er brugt mange forskellige instrumenter. Sangene er bærende for teaterkoncerten:
“Vi tager udgangspunkt i titeldigtet Mustafas Kiosk og leger, vi er en kiosk. Man kan bestille alt muligt i kiosken - både dukker og sange. Det har vi også gjort for at få forestillingens numre til at blive sammenhængende,” siger Stine Q. Pagh.
Ideen med musikken og opsætningen er at skabe et univers, der rammer både børn og voksne:
“Det er en rigtig familieforestilling, for vi laver også sjov med voksne, så det er en oplevelse, hvor alle er underholdt,” fortæller hun.
En kritiseret indvandrerbiks
Jacob Martin Strid kom i 2013 i stærk modvind for Mustafas Kiosk, som blev omtalt af nogle svenske stemmer som karikatur af muslimer. Netop den dag kritikken kom i medierne, spillede Teater Fantast forestillingen for første gang på en børneteaterfestival. Både dengang og i dag forstår teatergruppen ikke kritikken:
“Jeg ser Mustafas Kiosk som en hyldest til mangfoldigheden, og det viser vi også i vores fortolkning. I selve digtet om Mustafa får man tændt sin fantasi og nysgerrighed ved at møde et andet, eksotisk menneske,” siger hun og peger på, at Teater Fantast heller ikke har mødt kritikken, når de har optrådt:
“Når vi for eksempel har spillet på Vollsmose Bibliotek foran mange damer med tørklæder på, så har de altså også haft en fest.”
Fakta om Mustafas Kiosk
Teater Fantast står bag teaterkoncerten Mustafas Kiosk
Aldersgruppe: 4-10 år / Familieforestilling
Fredag d. 05./02. DOKK 1, Aarhus kl. 16.30
Lørdag d. 06./02. Frederiksberg Bibliotek kl. 10.30 + 12.30
Mandag d. 15./02. Værkerne, Sorø (Sorø Bibliotek) kl.10.30
Tirsdag d. 16./02. Kulturanstalten Vesterbro, KBH V, kl.14.00
Onsdag d. 17./02. Kolding Bibliotek, Kolding, kl. 15.00
Torsdag d. 18./02. Egtved Bibliotek, Egtved, kl. 11.00
Fredag d. 19./02. Ikast Bibliotek, Ikast, kl. 13.00
Lørdag d.20./02. Aalborg Bibliotek, Aalborg kl. 11.00
Fredag d.26./02. Ølgod Bibliotek, Ølgod kl. 15.00
Lørdag d.27./02. Varde Bibliotek, Varde, kl.11.00
Søndag d.28./02. Solvang bibliotek, KBH S, kl. 14.00
Forestillingen tager desuden på turne i næste sæson