En syngende samvittighed
10 kendte danskeres personlige tanker om samvittighed er blevet til en syngende kabaret. “Syv sange om samvittighed - hvor ren er din klang?” er til de store børn og spiller på Godsbanen i Aarhus d. 1.-8. april
Samvittigheden er de fleste menneskers følgesvend. Men er den en fjende, der holder os nede? Eller er den en ven, der hjælper os på vej? I svaret findes mange facetter, og det er netop det, teaterforestillingen “Syv sange om samvittighed - hvor ren er din klang?” handler om. Vi får ikke noget egentligt svar, men publikum får lov til at mærke samvittighedens natur i sig selv. Tilskuerne bliver inddraget i forestillingen med opfordringer til at tage stilling, aktivt deltage og synge med. Stykket henvender sig til børn fra 8 år og op: Netop fordi, samvittigheden er i en rasende udvikling lige netop i de aldersgrupper.
Læs også om den omrejsende musikoplevelse Æsken
Eksperimenterende kabaret
Stilen er en eksperimenterende kabaret, hvor tre musikere synger og spiller sig ind i samvittigheden i både sjove, videnskabelige og dybt alvorlige sange og dialoger.
Et af indslagene tager udgangspunkt i den dårlige samvittighed, og hvordan den kan følge en person gennem en hel dag: Samvittigheden her har taget fysisk form, og er den ene medvirkende, der klæber sig til den anden medvirkende i en tekst om hestesport: Hele tiden presser samvittigheden hovedpersonen til at stå tidligere op, give hesten mad, udsætte sine egne behov, tage mavebøjninger, spise grøntsager i stedet for burgere og ikke hvile. Samvittigheden taler konstant med høj, insisterende stemme, og når den er værst, lægger den sig på ryggen af hovedpersonen og tynger ham ned:
“Føles jeg god nu? Prøv at mærke efter, pige! Jeg føles dårlig. Dårlig, dårlig, dårlig!”
I et andet indslag er samvittigheden både alvorlig, stilfærdig og forvirret. Indslaget handler om en pige, hvis lillesøster har et hul i hjertet. Familien taler ikke dansk, og storesøsteren skal være tolk mellem forældrene og lægerne og forstå og videregive meget svære informationer. Hendes samvittighed fortæller hende, hun skal være dygtig og forstå det hele, mens hun selv befinder sig i en følelsesmæssig tornado.
De kendtes hemmeligheder
Det er 10 kendte danskere, der har bidraget med deres tanker eller personlige historier til forestillingen. Det er Bubber, Bodil Jørgensen, Henrik Qvortrup, Özlem Cekic, Claus Holm, Lina Rafn, Brian Holm, Ann E. Knudsen, Ditte Hansen og Tina Lund. Publikum får ikke undervejs at vide, hvem der står for hvilken samvittighedstanke. Men det er antydet i grundtonerne og beatet, som er inspireret af ophavsmandens profil. Idémand og iscenesætter ved sceneproduktionsgruppen ‘hvid støj’ Charlotte Ladefoged siger:
“Det vigtigste er, at vores tilskuere uanset alder kan genkende og relatere til dét, vi siger og gør i forestillingen. Derfor har vi valgt ikke at have fokus liggende på, hvilken kendt dansker, der har inspireret til scenen til én af de 7 sange.”
Mangfoldighed gennemsyrer kabareten på flere forskellige parametre: Både i forhold til forskelligheden blandt de kendte, men også i det musikalske og kunstneriske udtryk, som har en kæmpe spændvidde: De tre medvirkende kan både synge i perfekt harmoni, rappe, tale til publikum, lave komik og hypersnakke. Den ene er et powerhus af en multiinstrumentalist, der kan spille på blandt andet klaver, loop, melodika guitar og vokal. Sidste nummer i kabareten er et brag af en optræden med elektronisk musik, lysshow og sang for alle.
Læs også om ny oversættelse af norsk billedbog
Publikum placeres rundt på selve scenen ved syvkantede ”borde” og udgør selv en del af kabaret-scenografien. Publikum oplever på tætteste hold, hvordan samvittighed kan presse sig på, når fx de bliver bedt om at dele deres egen trøje med en frysende flygtning ved et busstoppested. Den personlige oplevelse er nemlig helt essentiel. Charlotte Ladefoged siger:
“Som 8-årig har man måske ikke tænkt så meget over samvittigheden. Men efter at have set forestillingen, ved man, hvad det er. Og så kan man mærke det i både hovedet og maven.”
Fakta om "Syv Sange om Samvittighed - hvor ren er din klang?":
De 10 Samvittighedstekster er doneret af :
Bodil Jørgensen: Skuespiller & satiriker
Henrik Qvortrup: Journalist, tidl. spindoktor & politisk kommentator på TV2
Lina Rafn: Sanger, sangskriver, producer i Infernal, samt X-factor dommer
Bubber: TV-vært bl.a. ’Bubbers Badekar’, ’Danmark ifølge Bubber’ m.fl.
Tina Lund: Professionel springrytter
Brian Holm: Tidl. prof. cykelrytter, sportsdirektør & kommunalbestyr.medl. for K
Ann-E. Knudsen: Forsker, forfatter & foredrag om hjerne- & hjerte-studier af børn.
Özlem Sara Cekic: Medlem af Folketinget, SF, foredragsholder mm.
Ditte Hansen: TV-vært og skuespiller bl.a. i DR2 ’Louise og Ditte’, Cirkus Revy mm.
Claus Holm: Kok, smagsudvikler, foredragsholder, mm.
Spilletider:
Urpremiere: 1.april kl. 17.00
2. april - kl. 16.00
4. april - kl. 10.00 & 12.00
5. april - kl. 10.00 & 12.00
6. april - kl. 10.00 & 12.00
7. april - kl. 10.00 & 16.00
8. april - kl. 10.00
Hvid Støj Sceneproduktion står bag forestillingen. Se www.hvid-stoj.dk
Sted: Åbne Scene, Godsbanen, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C
Pris: 60 kr. pr billet ekskl. gebyr
Målgruppe: 8-13år
Varighed: 55 min
Billetter: www.hvid-stoj.dk