Visuelt stærk Orfeus og Euridike af Uppercut, Meridiano, Den Fynske Opera og NordicOpera

Visuelt stærk Orfeus og Euridike med dans, sang og dukker

ArtikelSceneSkrevet af: Ida Fredericia29. jan 2018

Uppercut Danseteater , Meridiano Teatret, Den Fynske Opera og NordicOperas samarbejde Orfeus og Euridike er en visuel stærk forestilling, hvor dans og opera smelter sammen i et fælles udtryk
★ ★ ★ ★ ☆ ☆

På Dansekapellets black box har mange dansefødder sprunget og danset rundt. I denne omgang har Uppercut Danseteater indgået et samarbejde med Meridiano Teatret, Den Fynske Opera og NordicOpera. De har dannet et imponerende tværkunstnerisk samarbejde, der ledes af instruktør Giacomo Ravicchio, kunstneriske leder for Meridiano Teatret. Det er myten om Orfeus og Euridike, han har taget fat i.

Orfeus og Euridike er elskende, men får et ordentlig hak i deres ellers lykkelig tilværelse, da Euridike dør af et giftigt slangebid. Kærligheden får dog en chance til, da Orfeus får lov at hente hende i dødsriget, på en betingelse: at han ikke ser på hende. Men fristelsen bliver for stor for Orfeus, for hvem kan holde øjnene fra den smukke Euridike?

Mezzosopran Josefine Andersson (Orfeus), Danser Mark Philip (Orfeus) i Orfeus og Eurydike.
Foto: PR-foto / Mathias Foley
Sopran Lea Quortrup (Amor) i Orfeus og Eurydike.
Foto: PR-foto / Mathias Foley
I dette samarbejdes opsætning er operaen Orfeus og Euridike skrevet af Cristoph Williblad Gluck kombineret med Meridianos teatermagere og moderne og urban dans fra Uppercut Danseteater.

Orfeus og Euridike dubleres af to dansere og to sangere. Hvad der bliver fortalt igennem sangen, bliver udtrykt igennem dansen. To ret så forskelligartede udtryksformer, der dog komplementerer hinanden virkelig godt. Det er en sammenstilling, der forekommer helt naturlig. Begge udtryksformer får plads til deres eget udtryk samtidig med, at man aldrig bliver forvirret over den dobbelte rollebesætning. Heller ikke selvom Orfeus, bliver portrætteret af en kvindelig sanger.

Men trods et stærkt udtryk fra både dansere og sangere, slår det ikke rigtig gnister mellem Orfeus og Euridike. Trods en smuk og hjerteskærende fortælling, forbliver jeg følelsesløs overfor kærligheden mellem parret. Til gengæld bliver jeg rusket igennem af forestillingens visuelle side.
Danser Noora Hannula (Eurydike), Danser Mark Philip (Orfeus)
i Orfeus og Eurydike.
Foto: PR-foto / Mathias Foley
Danser Mark Philip (Orfeus) i Orfeus og Eurydike.
Foto: PR-foto / Mathias Foley
Forestillingen fungerer visuelt virkelig godt. Rummet udnyttes til fulde og fyldes med lys og digitale billeder. Mørke gennemsigtige forhæng giver scenen dybde, og ved hjælp af visuel grafik skabes et digitalt stemningsbillede, der samarbejder med dansernes kroppe. Således kan vi virkelig se Orfeus klatre ned til dødsriget. Vi ser ham balancerer hen over våde og skarpe sten, vi hører den hule vind gennem grotten og kan næsten mærke fugtigheden i den mørke nedgang, som Orfeus er på vej ned i, for at hente sin elskede. Av for den.

Ligeledes er der blevet skabt overdådige kostumer, som både trækker på den græske og antikke stil, med flagrende hvide gevandter, men som også samtidig sætter gang i fantasien. Amor er klædt i rødt, som brændende kærlighed, med frugten af en gravid mave og store sorte vinger – en kraftfuld kærlighedsengel. Mens dødens hjælpere er klædt i hvide ceremonielle dragter og skærme, der skjuler deres ansigter, så de bliver til karakterløse slaver af døden. Døden er klædt i sort maske og sorte gevandter, og lange stave strækker sig ud af hans ærmer, som var han et dyr, der gik på fire ben.

Ydermere er forestillingen lydside virkelig stærk og på trods af, at meget af musikken er præ-indspillet, formår den stadig at have en hvis nerve.
Danser Noora Hannula (Eurydike), Danser Mark Philip (Orfeus)
i Orfeus og Eurydike.
Foto: PR-foto / Mathias Foley
Danser Noora Hannula (Eurydike), Skuespiller Lars Begtrup (Nefas) i Orfeus og Eurydike.
Foto: PR-foto / Mathias Foley

Der er rigtig mange delelementer og samarbejdspartnere i denne produktion, og selvom dans og sang komplimenterer hinanden rigtig godt, og selvom lydsiden og det visuelle udtryk er meget effektfuldt, bliver dette tværkunstneriske fokus også nogle gange for rodet. Når hver kunstform får lige meget plads, dykker jeg heller aldrig helt ned i hver af dem.

For mig står forestillingen tilbage som en enorm flot visuel forestilling, som lykkes med at skabe stærke visuelle og lydmæssige billeder, men som i sin fortolkning af myten ikke rigtig formår at rive mig med.

 

Fakta: 

Orfeus og Eurydike er en co-produktion af Meridiano Teatret, Den Fynske Opera, NordicOpera og Uppercut Danseteater

Forestillingen spiller på:
Dansekapellet 25. januar-11. februar 2018 og
Den Fynske Opera 20. februar-3. marts 2018

MEDVIRKENDE Mark Philip, Alexander Skjold, Noora Hannula, Josefine Andersson, Berit Barfred Jensen, Lea Quortrup, Elise Müller, Lars Begtrup
INSTRUKTØR, DRAMATIKER Giacomo Ravicchio
DRAMATURG, DRAMATIKER Bent Holm

LYSDESIGNER Mikkel Jensen
VIDEODESIGNER Mark O. Viktov
KOMPONISTER Jérôme Baur, Christoph Willibald Gluck

Topfoto: PR-foto / Mathias Foley

Facebook
Del på facebook

Ida Fredericia

Skribent
Ida Fredericia er uddannet BA i Teatervidenskab og Dansevidenskab og har arbejdet med dans og teater i alle afskygninger. Hun er vild med poetisk børnekultur, som formår at fange de mindste uden for megen ramasjang. Ida beskæftiger sig også med børnekultur uden for skrivebordet, hun har bl.a. medvirket i flere børneforestillinger og underviser i dans og ballet for børn. Udover Fine Spind har Ida skrevet for bl.a. Terpsichore, MagasinetKBH, Kulturkongen og administerer til daglig teaterbloggen Kulturshot.dk
Se Idas artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind