That Visit på Krudttønden – Da H.C. Andersen ødelagde sit venskab til Charles Dickens
NyhedSkrevet af: Elisabeth Saugmann26. feb 2020

Da H.C. Andersen ødelagde sit venskab til Charles Dickens

That Theatre Company spiller frem til den 21. marts ‘That Visit’ på Krudttønden. Forestillingen handler om dengang H.C. Andersen slog sig ned hos Dickens i 5 uger
Da H.C. Andersen ødelagde sit venskab til Charles Dickens</br>That Theatre Company blev stiftet i 1997 i København som et professionelt engelsktalende teater. Kompagniet indbefatter, udover teatrets kunstneriske leder Ian Burns, blandt andre Barry McKenna, Tom McEwan og Claus Bue.</br>Foto: PR-foto
That Theatre Company blev stiftet i 1997 i København som et professionelt engelsktalende teater. Kompagniet indbefatter, udover teatrets kunstneriske leder Ian Burns, blandt andre Barry McKenna, Tom McEwan og Claus Bue.
Foto: PR-foto
Det havde været nemt at udlevere den ømskindede H.C. Andersen til publikums vilde grin over alle digterens akavede Monty Python-særheder, engelske ”undertekster” og frygt for næsten alt.

Men sådan det gør That Theatre Company ikke. Nok runger latteren i Krudttønden i København, når det engelske Københavner-teater byder på stykket ‘The Visit’ om H.C Andersens besøg hos digterkollegaen Charles Dickens i dennes hjem, i Kent. Men det er også et rørende møde mellem drømmeren H.C. Andersen og realisten Charles Dickens – de to store digtere, der revolutionerede digtekunsten med en række evigt gyldige figurer som Den Lille Pige med Svovlstikkerne og David Copperfield. Det sjove er ”clashet” mellem de verdensberømte koryfæer, da Andersen i sommeren 1857 udsatte Dickens for et maraton-besøg med andersenske urimeligheder.

H.C. Andersen rejste endelig hjem efter 5 uger

Forestillingen, der spilles på engelsk, har fået en stribe meget flotte anmeldelser. ‘The visit’ bygger på et sandt besøg, som skulle have varet et par dage. Og da eventyrdigteren efter 5 uger endelig rejste hjem igen, var venskabet ødelagt for altid. For Andersen havde været en opmærksomhedskrævende gæst, der ikke havde opdaget, at han var ankommet midt i Dickens´ skilsmisse. For fynboen havde haft nok i sit eget, imens han havde foretaget dramatiske stemnings-spring fra vild begejstring til selvmordstrusler og panikanfald.

Teaterstykket om det berømte besøg tog sin start, da den herboende engelske instruktør Barry McKenna og den danske skuespiller Peter Holst-Beck mødtes som skuespillere på ‘Hamlet Live’ på Kronborg. De begyndte straks at udvikle forestillingen om det dansk-engelske forfatter-møde, der gik så grueligt bananas. Og en stor del af forlægget var H.C. Andersens egne breve om besøget.

Stort teater med små midler

I ‘The Visit’ spilles H.C. Andersen af Peter Holst-Beck, og Charles Dickens af Ian Burns. Desuden fyrer Andrew Jeffers den af i et utal af roller. Herunder også Dickens´ kone. Producent er That Theatre Company, som har haft sit hjemsted i København siden stiftelsen som et professionelt engelsktalende teater i 1997. Kompagniet indbefatter, udover teatrets kunstneriske leder Ian Burns, blandt andre Barry McKenna, Tom McEwan og Claus Bue.

De gode teaterfolk kunne have gået ned på udstyr i Krudttønden. Men det sker ikke, når de med små midler tager publikum med ud på eventyr i instruktør Barry McKenna´s iscenesættelse. Handlingen foregår på Dickens´ landsted, på skovtur og ude på togrejser samt ved H.C. Andersens sammenstød med politiet i Londons trafiklarm. Men midt i arrestationer og løjer og spas er publikum også vidner til en “bromance”, når den danske eventyrforfatter og den engelske Charles Dickens i fine stunder udveksler det divergerende livs- og menneskesyn, som er vandmærkerne i deres forfatterskaber.

Fakta:

THE VISIT spiller på Krudttønden, København Ø frem til d. 21. marts 2020

TEKST: Barry McKenna & Peter Holst-Beck
INSTRUKTION: Berry McKenna
KOSTUMER: Hanna Mørup LYSDESIGN: Marcus Philippe Gustafsson LYDDESIGN: Søren B. Pedersen
MEDVIRKENDE: Peter Holst-Beck, Ian Burs & Andrew Jeffers.

Facebook
Del på facebook

Elisabeth Saugmann

Journalist
Elisabeth er kulturjournalist og forfatter. Hun har tidligere været ansat i DR, på JyllandsPosten og Berlingske Media.

Hun har udgivet følgende bøger:
Musikkens førstedamer
Lidt hippie er nan vel altid
Super Mouse og Fejlfinderne
Prins Henrik
Samt bidraget til flere antologier
Se Elisabeths artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind