Teater Momentum åbner rigtigt med Tak for lort
NyhedSkrevet af: Fine Spind04. juni 2020

Teater Momentum åbner rigtigt med Tak for lort

Den 11. juni kan man igen komme i teateret - ihvert fald i Odense på Teater Momentum. De åbner med forestillingen Tak for lort, som er baseret på græsk mytologi
Teater Momentum åbner rigtigt med Tak for lort</br>Teater Momentum har flere forestillinger klar i løbet af juni måned. Den første er Tak for lort. Og det bliver med publikum i salen.</br>Foto: Emilia Therese
Teater Momentum har flere forestillinger klar i løbet af juni måned. Den første er Tak for lort. Og det bliver med publikum i salen.
Foto: Emilia Therese
Når Teater Momentum åbner op til teatersalen igen den 11. juni blever det med teatergruppen Zaragoza første forestilling Tak for lort. Det er en nyskrevet tragikomisk fortolkning af den græske myte om Zeus ́ tilblivelse og hans kamp for at frigøre sig fra sin tyranniske familie og historie.

Vi møder den unge Zeus på øen Kreta, hvor han lever et ubekymret liv i tæt harmoni med naturen. Men ikke langt fra Kretas idyl huserer hans magtliderlige far, jordens enevældige hersker, der, af frygt for at blive omstyrtet, brutalt likviderer stort som småt.Gennem en række vanvittige og kulsorte optrin suges vi ind i den unge Zeus' dilemma.

Zeus bliver, ligesom nutidens unge, presset, målt og vejet af et system, der stiller kolossale krav, og som vil se resultater og fremskridt. Presset og forventningerne kommer alle steder fra. Fra herskeren Kronos, fra den hævngerrige dronningem- oder Rhea, fra hans læremester og elsker Geden, fra den nervøse tjener Tjarles, det torturerede Orakel og adskillige badende nymfer. Vidunderbarnet Zeus bærer derfor på en kæmpe byrde – men forsømmer han sit ansvar, hvis han forfølger sin egen lykke? Eller er det muligt at ryste sig fri af historie og slægt?

Publikum har brug for noget galskab efter røvsyg ørkenvandring

Simon Kongsted fra teatertruppen Zaragoza har savnet det rigtige teater, hvor man står overfor publikum. “Vi og publikum har brug for noget galskab efter den her røvsyge ørkenvandring,” siger han. Temaet i forestillingen er kravene i det samfund, som vi allesammen mere eller mindre har måttet tage en pause fra de seneste måneder. “Vi lever i et samfund med et absurd fokus på karriere og økonomisk vækst. Samtidig med det er der mange unge mennesker, der ikke trives under deres uddannelse,” siger han. Derfor har teatertruppen kastet sig over at undersøge, hvad der kan ligge til grund for det. “Vi tror, der er en sammenhæng mellem de forventninger, vi som samfund har til de unge, og dermed det pres, de ligger på dem selv, og den stigende mistrivsel der er på ungdomsuddannelserne.” Og det er så det de illustrere i et af de mest klassiske eventyruniverser, nemlig den græske mytologi.

Signalet i at åbne teatret er vigtigere end at gå med livrem og seler

Forestillingen har været et par måneder undervejs. “Vi har flere gange lagt den ned og så fået kunstigt åndedræt af nye udmeldinger fra myndighederne. Nu glæder vi os bare til at se nogle publikummer igen,” siger Simon Kongsted.

Helt banalt, har vi nok som mennesker brug for at ligge vores opmærksomhed over på andre efter en isolationstid med os selv som eneste selskab.

Teaterleder Marianne Klint mener, at det er vigtigt at skynde sig alt hvad man kan at få åbnet teatrene igen, når forholdene tillader det, så publikum kan få deres teatervaner tilbage. “Signalet i at åbne teatret er vigtigere end at gå med livrem og seler og holde lukket af økonomiske årsager. I virkeligheden har befolkningen jo allerede betalt en del af billetprisen i form af teatrets støttekroner” siger hun.

Gennem karantæneperioden har Momentum været i løbende dialog med flere teatergrupper og forsøgt at massere kalenderen således den kunne være fuld af forestillinger fra første dag efter genåbningen. Det betyder at Momentum flere forestillinger klar i løbet af juni måned, men den første som Momentum præsenterer har hele tiden ligget klar i kalenderen, og det er Zaragoza absurdkomisk skæbnefortælling

Fakta:

Tak for lort spiller på Teater Momentum fra den 11. juni - 20. juni

Medlemmerne i Zaragoza er: Jeppe Marling, Simon Kongsted, Rasmus Krone og Thomas Diepeveen.

I denne opsætning har ZARAGOZA inviteret instruktør Camille Sieling Langdal og skuepiller Isa Marie Henningsen med om bord.

TAK FOR LORT er støttet af Odense Kommune, Statens Kunstfond, Wilhelm Hansen Fonden og Dansk Skuespillerfor- bund.

Forestillingen varer ca. 80 minutter og der vil være begrænset med pladser, som følge af myndighedernes anbefalinger i forhold til kapaciteten i Den Fynske Opera Sal.

Koncept og idé Zaragoza
Manuskript Camille Sieling Langdal og Zaragoza
Instruktion Camille Sieling Langdal
Medvirkende Isa Marie Henningsen Simon Kongsted Jeppe Ellegaard Marling Thomas Diepeveen
Lysdesign Casper Døi
Teknik og afvikling Emil Højring
Facebook
Del på facebook
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind