Bjørn Wiinblad var også børnebogsforfatter
ArtikelLitteraturSkrevet af: Julie Nørbæk Jensen14. okt 2015
I forbindelse med Arkens store særudstilling om multikunstneren har museet genudgivet Wiinblads unikke børnebog Mukkerla's ude i Skoven fra 1945 om en dreng i en skov
Arken viser i 2015 en stor særudstilling om Bjørn Wiinblad og har i den anledning ladet børnebogen Mukkerla's ude i skoven genudgive. Bogen er tegnet og fortalt af multikunstneren tilbage i 1945, men er nu blevet genfødt i 2015 og inviterer med Bjørn Wiinblads unikke univers ud i skoven i børnehøjde.Oprindeligt fortalte og tegnede Bjørn Wiinblad bogen til sin nevø for 70 år siden. Nevøen blev kaldt Muk, og det er Muks hue, der bliver tegnet som det allerførste i bogen. Bogen handler om, at de skal lave et billede af Mukkerla's ude i skoven på en solskinsdag. Sproget er præget af en form for dialog mellem læser og fortæller, og det særlige ved bogen er også, at fortælleren tegner videre på den samme tegning af Mukkerla's siddende på skovbunden gennem hele fortællingen. Bogen er oplagt til dialogisk læsning, hvor barn og voksen kan få mange uddybende samtaler undervejs i læsningen.
Illustratoren Bjørn Wiinblads udtryk
Illustrationerne er enkle, men alligevel fyldt med skønne detaljer såsom syngende sangfugle, blå hjorte og røde ræve. Bogens simple virkemidler er netop det, der gør den så virkningsfuld. Tempoet er roligt, for som Bjørn Wiinblad skriver “Det kommer. Men jeg har kun to Hænder og kan endda kun tegne med den ene.” Og det fungerer!Bjørn Wiinblad fotograferet blandt den keramik mange nok kender ham bedst for.
Foto: PR-foto / Arken - Museum for Moderne Kunst
De fine farver og karakteristiske mønstre vidner om Bjørn Wiinblads kunstneriske aftryk, og det er også med til at gøre bogen aktuel. Julie Mikines er museumsinspektør på Arken og fortæller, at bogen blev udgivet første gang samme år som Wiinblad havde sin første solo-udstilling og kun to år efter, han tog afgang fra Kunstakademiet.“Derfor er børnebogen en del af Wiinblads tidlige værk, og vi mener, det er interessant netop at vise illustratoren Bjørn Wiinblad, hvor hans passion for at dekorere og arbejde med mønstre bliver tydelig,”siger Julie Mikines.
Miljøet som bindeled mellem før og nu
Halvvejs inde i bogen indfinder en familie sig i billedet. De larmer og skræmmer alle dyrene væk, da familien ikke er vant til at være i skoven. Den illustration, som i første halvdel af bogen er blevet opbygget, bliver i anden del nedbrudt, fordi familien kommer og vælter træerne, knækker grene af, plukker blomsterne og træder græsset ned. Bjørn Wiinblad skriver meget rammende: “Vi skulde have skyndt os at gemme Billedet. Men nu er det for sent. De er kommet ind i det.” Julie Mikines fortæller, at det også er denne problematik, der gør bogen vedkommende mere end et halvt århundrede senere end den første udgivelse. “Historien er temmelig politisk, og denne politiske dimension er ikke noget som Wiinblad ellers er kendt for. Opmærksomhed om miljøet er stadig vedkommende, så bogen er yderst relevant også i dag,”siger hun.Med dobbelt a og store bogstaver
Arken har ved genoptrykningen af Mukkerla’s ude i skoven valgt at lade bogen fremstå præcis, som den gjorde i 1945. Derfor giver bogen også børn et indtryk af sproget i oldeforældrenes barndom. “Da vi ser bogen som en del af Wiinblads kunstneriske oeuvre, har vi også behandlet bogen som et værk, som derfor selvfølgelig skal fremstå præcis som originalen,” siger Julie Mikines.En larmende familie, som ødelægger skoven er ifølge museumsinspektør på Arken et af de få steder, hvor Wiinblad viser et politisk ansigt.
Foto: Illustration fra bogen 'Mukkerla's ude i skoven'
Det giver hele læseroplevelsen en ekstra dimension, og bogen lægger dermed op til flere efterfølgende snakke om både miljø, gamle dage og flotte farver, hvor der er mulighed for at lære om, hvordan man selv kan passe på naturen. Som Bjørn Wiinblad skriver om Mukkerla's til slut i bogen:“Og nu er han ogsaa gaaet sin Vej, for naar der ingen Skov er og ingen Dyr og heller ingen Blomster, bryder han sig ikke om at være paa Billedet mere.”
Arken holder i forbindelse med Bjørn Wiinblad-udstillingen flere børneaktiviteter for børn både i efterårsferien, men også efterfølgende – se mere i Fine Spinds kalender.
Udstillingen løber til den 17. januar 2016.
Bogen Mukkerla’s ude i skoven kan blandt andet købes i Arkens webshop
Arken holder i forbindelse med Bjørn Wiinblad-udstillingen flere børneaktiviteter for børn både i efterårsferien, men også efterfølgende – se mere i Fine Spinds kalender.
Udstillingen løber til den 17. januar 2016.
Bogen Mukkerla’s ude i skoven kan blandt andet købes i Arkens webshop
Julie Nørbæk Jensen
Julie læser en kandidat i historie på Københavns Universitet. Hun har sideløbende med sit studie arbejdet på arkiv og museum, hvor hun bl.a. har beskæftiget sig med formidling af danmarkshistorien til skolebørn. Hun ønsker at åbne op for historiens univers i børnehøjde, og hverdagsliv samt leveforhold i Danmark gennem tiden er hendes hovedinteresse.
Se Julies artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København