Jul i Den Gamle By Børn aktiviteter nisser oplevelser

Vær med i gamle dages jul

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Marie Nyeng10. dec 2015

Den Gamle By i Aarhus juler i år med nisserier og risengrød i byens Møntmestergård og tidssvarende jul i hver en krog

Hvis bedsteforældrene levede i kollektiv i begyndelsen af 1970'erne, så julede de nok ikke så meget.
I Den Gamle By er der pyntet op til jul overalt, så man kan opleve, hvordan man har julet i de mange forskellige boliger og butikker, man finder i købstadsmuseet. I 1970'er bydelen er der både juletræ og nisser hos kernefamilien, mens julepynten i kollektivet stort set er begrænset til lidt julebryg i spisekammeret.
 
Museumsdirektør i Den Gamle By Thomas Bloch Ravn fortæller, at Den Gamle By er sat i verden for at få os til at reflektere over os selv i verden.
 
"Ved højtider søger vi efter rødder, som vi normalt ikke tænker over, og vi gør en masse ting, vi ikke plejer at gøre."
I toppen af træet på torvet sidder en stork.
Foto: Fine Spind
Honningkagehjerter, vaniljekranse og brunkager. I den gamle bager butiker gemmer sig også gåsestege ude ved bageovnen.
Foto: Fine Spind
 I Den Gamle By er der i hele december rig mulighed for at dyrke nostalgi og finde juletraditionerne i levende live. Den Gamle By har forskellige bydele helt fra 1700 tallet og frem til 1970'erne, og der er levende mennesker i de forskellige tidsaldre.
 

Det er risengrød

Ved torvet i Den Gamle By, er der hver fredag i december Nisserier helt til kl. 21 i Møntmestergården. Møntmestergårdens trapperum er oplyst med små lanterne på gulvet, og når man kommer ind i de højloftede og rigt dekorerede sale, bliver man også mødt af gammeldags lyssætning med stearinlys.
 
Nisser har dækket op ved langborde, og Bestiller man risengrød til sin familie, får man serveret aftensmadden i et stort fad med en træske til hver. Mens man sidder og spiser, kan man skrive en ønskeseddel, som man bagefter kan aflevere til Nissefar i pejsestuen ved siden af.
Nisser serverer risengrød i Møntmestergården.
Foto: Fine Spind
Overalt er der jul i Den Gamle By.
Foto: Fine Spind
Nisserne vimser rundt og hygger om gæsterne. En af nisserne viser sig dog også som en rigtig drillenisse, da han snupper en skefuld grød fra et af bordene, mens han taler om de pæne svaner i loftet.
 

Nissen flytter med

I pejsestuen fortæller nissefar historier, når han ikke lige tager imod gaveønsker. Han fortæller blandt andet om dengang, han mødte nissemor, og de flyttede ind på et høloft og fik tvillinger.
 
Den familie, de boede hos, serverede dog ikke det forventede fad risengrød som tak for nissernes hjælp på gården. Derfor begyndte nisserne at drille så meget, at bondefamilien til sidst pakkede deres ting sammen for at flytte til byen. Men det gik ikke, som de regnede med, for nissen flytter med. Så derfor bor nissefamilien nu i byen, hvor de nu også får deres grød.

Det er Hele Historien, som står bag begivenheden med Risengrød, ønskesedler til Nissefar og historiefortælling. Hele Historien har specialiseret sig i levende formidling til børn og familier.
 
Læs også: PÅ OPDAGELSE I KALENDERLABYRINTEN MED JULELÅGER

Nissefar er ikke julemand

I dag er der ikke mange andre end børn der tror på nisser. Men i århundreder var nissen en del af den danske folketro. Han var et væsen, som man skulle holde sig på god fod med.
 
Nissefar er netop ikke en julemand. Det er vigtigt for Thomas Bloch Ravn at understrege. "Julemanden er en kommerciel amerikansk opfindelse fra begyndelsen af forrige århundrede. Nissen har derimod været en del af vores kultur i mange hundrede år."
 
Julegaveindkøb i 1929 hos boghandleren, hvor man både kan købe bøger og juleklippeark med tilbage til nutiden.
Foto: Fine Spind
Inde bag døren sidder nissefar og venter på at modtage ønsker. Men hvordan er det nu, man staver til kaktus?
Foto: Fine Spind
Og sådan er det med hele juleriet i den gamle by, det er historisk korrekt. Julepynten er fra den tid, den udstilles i, og de juletraditioner, der vises frem, blev praktiseret på den tid, man går rundt i.


Mener fruen et hindbærbrød

"I Den Gamle By kan man i bogstaveligste forstand gå i dialog med forskellige tider om jul," siger Thomas Bloch Ravn.

Når man bestiller en hindbærsnitte i den gamle bagerbutik, siger bagerjomfruen med opsat hår og hvidt blondeforklæde: "Mener fruen et hindbærbrød". Når gutterne går ind i et af de ældre huse, og møder en kvinde, der er i gang i køkkenet, får de lige med på vejen, at herrerne altså plejer at tage hatten af, inden de går ind.
 
Manden under huen er Jens Zacho Böye, som spillede prins Valentin i Jul på slottet.
Foto: Fine Spind
Hver fredag i december har Den Gamle By åbent til 21.
Foto: Fine Spind

De lokale er fra gamle dage

Thomas Bloch Ravn sammenligner et besøg i Den Gamle By med en rejse til fjerne lande: "De lokale i Den Gamle By er bare ikke fra en anden kultur eller af en anden nationalitet. Her er de fra en anden tid i vores kultur."

Når man går rundt og kigger på julen gennem tiderne, kan man være så heldig at komme ind i et dunkelt køkken, lige når klejner hives op af gryden, eller når en frikadelle netop er færdigstegt, så man kan få en lille smagsprøve.Thomas Bloch Ravn siger:
 
"I den gamle by ser man ikke bare passivt på, man kan deltage i historien"
 
Rissengrød til en familie på 4 koster 90 kr., når der er Nisserier i Møntmestergården hver fredag i december
Hele historien står bag Nisserier
 
 
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind