En brun bjørn i det hvide udkantsdanmark
Den populære sanger og komponist Thomas Buttenschøn har skrevet sin første børnebog. Bogen giver et sødt blik ind i et uperfekt børneliv med arbejdsløse forældre, skilsmisser, en anderledes pelsfarve - men masser af kærlighed
Thomas Buttenschøn voksede op som én ud af ganske få ikke-hvide dengang i den lille by Gylling. Hans forældre var skilt, så han boede hos sin far. Ikke ligefrem den klassiske barndom i Familien Udkantsdanmark, men det var alligevel en barndom fyldt med en masse kærlighed. Det har været inspirationskilde til børnebogen Bare kald mig Tofte, der udkommer ultimo februar:
Læs også: Musikken bryder grænser og fordomme
“I gamle dage kaldte man de brune og sorte bjørne for chokoladebjørne. Det gør man ikke længere, for det er ikke alle, der bryder sig om at blive kaldt navne,” siger Asta. “Derfor er det altid en god idé at spørge, om det er okay, inden man gør det. Hvad med dig, Tofte, hvad vil du gerne kaldes?”
“Bare kald mig Tofte,” siger Tofte, og så griner alle de andre bjørne (uddrag fra bogen)
Bogen handler om den lysebrune bjørneunge Tofte, der vokser op i Den Lille By som den eneste brune bjørn. Toftes far er hvid isbjørn, og moren er en sort skovbjørn:
“Der er nogle helt klare paralleller til min egen barndom og at vokse op i 00’erne, hvor det ikke var okay at sige ‘neger’,” fortæller Thomas Buttenschøn, der rejser rundt på turne med kunstneren Carl Quist-Møller med sangene, de har skrevet til bogen.
En arbejdsløs bjørn på værtshus
Thomas Buttenschøn kalder børnebogen for ‘en skildring af udkantsdanmark’: Tofte er skilsmissebjørn, og hans far er arbejdsløs og fjumrer lidt rundt i livet og tager Tofte med på værtshus, hvor de skåler i henholdsvis øl og kakao:
“Bjørnefar er selskabelig og drikker lidt for meget. Men det, jeg har prøvet at få frem, er den kærlighed, han har, frem for alt det andet. Jeg vil gerne vise, at verden ikke er lutter lagkage. Vi går gennem nogle hårde ting, men jeg har skrevet problemstillingerne ind i et legende eventyr til børn,” siger han.
Bare kald mig Tofte er illustreret af Carl Quist-Møller, som indfanger stemningerne fra fortællingen med et præcist svung i sin streg og farvelægning. For eksempel er der en rørende tegning af et godnatbjørnekram mellem Tofte og moren, der bor i en anden by og vist ikke ser sin søn helt så ofte, som hun burde.
Børnene danser, mens forældre græder
På samme måde er også de 12 tilhørende sange stemningsladede. De har tydeligt den buttenschønske klang af jazz og blues og tematiserer både det glade og det triste. Når Thomas Buttenschøn og Carl Quist-Møller er ude og optræde, rammer musikken både børn og voksne. Men på forskellige måder:
“Der er altid voksne, der sidder og græder, mens børnene danser og er glade. Men det var meget vigtigt for mig at lave noget, der også appellerer til voksne både i forhold til bogen og musikken. Mit vigtigste krav til drengene i bandet var, at det ikke måtte larme. Jeg gider ikke høre på børnemusik, der larmer,” slår musikeren fast.
Han er selv far til to drenge, og Bare kald mig Tofte startede faktisk som prosa frit fra hoften, da ældstebarnet Jens bad om godnathistorier:
“Jens har en brun bamse og spurgte mig, om jeg ikke kunne fortælle en historie om den. Og så fortalte jeg om mit eget liv. Så historien er til ham. Jeg håber også senere at skrive en bog til min anden søn,” slutter Thomas Buttenschøn.
Om Thomas Buttenschøn
Sanger, komponist og forfatter.
Debuterede i 2006 med albummet ‘Fantastiske Mandag.’
Han er født i Zambia men er opvokset i Danmark. Moren er fra Zambia, mens faren er fra Danmark.
Modtog Danske Banks talentpris i 2005 og modtog året efter P3 Guld-prisen i kategorien “P3-talentet”
Gift og far til to drenge på 4 og 2 år.
Aktuel med børnebogen Bare kaldt mig Tofte og turnerer rundt i landet med musikken, der hører med til bogen.
Optræder til børnekoncerterne med multikunstneren Carl Quist-Møller, som tegner live på scenen til sangene.