★ ★ ★ ★ ★ ☆
Er du barn af bøger?
ArtikelLitteraturSkrevet af: Mette Wallin Andersen17. mar 2017
I børnebogen Barn af bøger viser Oliver Jeffers og Sam Winston deres læsere en verden af bøger. En verden der er værd at udforske. Både alene og i selskab med andre.
★ ★ ★ ★ ★ ☆
Fredag den 17. marts udkommer børnebogen Barn af bøger for første gang på dansk. Bogen er skrevet af Oliver Jeffers og illustreret af Sam Winston.Handlingsforløbet i Barn af bøger er fint og enkelt. Det er fortællingen om en lille pige, der rejser ud i skønlitteraturens rige. Hun er velberejst og går med sikre skridt. På sin rejse opsøger hun et andet barn, som hun inviterer med. Det andet barn kender ikke bøgernes verden, og i starten er han en smule usikker. Derfor træder den lille pige til som guide og viser ham alt det vidunderlige, man kan opleve som barn af bøger.
To typer bogfarende
De to karakterer repræsenterer både dem, der allerede kender litteraturen indgående, og dem, der skal bruge en hjælpende hånd. Arketyperne af de to er barnet og den voksne, der læser højt for barnet, for på den måde at føre barnet ind i bøgernes verden. Men mest af alt viser de to karakterer, at der er noget at hente i skønlitteraturen for både den erfarne og den uerfarne læser.
De bøger vi læser har betydning for, hvem vi bliver som individ og som fællesskab.
Foto: PR / foto - Walker Books
I Barn af Bøger finder man også en venlig men bestemt hilsen til dem, der har glemt skønheden ved skønlitteratur.
Klassiske brudstykker bliver til byggesten
Universet i Barn af Bøger er bygget op af brudstykker fra børnelitteraturklassikere, og de er nøje udvalgt. Hvert enkelt brudstykke passer nemlig til den del af historiens kulisse, som det er med til at udgøre. Det store hav af ord rummer Den lille Havfrue og Robinson Crusoe, mens skoven af eventyr blandt andet består af Hans og Grete og Den lille Rødhætte. Barn af bøger er dermed en af de bøger, hvor illustrationerne i høj grad bærer fortællingen og ikke mindst budskabet.
Gennemlæses historien uden blik for det fulde indhold, er bogen hurtigt overset, men går man på opdagelse i illustrationerne, er der flere timers eventyr og eventuelt samtale at hente. Brugen af de litterære brudstykker peger også på, at de bøger, vi læser, former den måde, vi ser verden på.Bøger danner os
Barn af bøger er uden tvivl en hyldest til skønlitteraturen og den måde, bøger kan berige og udvikle menneskets indre verden. De bøger vi læser og måske især de bøger, vi læser som børn, er med til at forme os som mennesker. Når man skal sætte sig ind i andre verdener og tanker og følelser hos bøgernes figurer, udvikles både forestillingsevne og empati.Litteratur kan også udvikle den enkeltes evne til at være opmærksom på de fortællinger, der findes i den virkelige verden.
Men skønlitteratur har ikke kun betydning for udviklingen af det enkelte individ. Klassikere former kulturfællesskaber og kan hjælpe til at sætte ord på situationer og følelser, som ellers kan være svære at beskrive. På den måde kan skønlitteratur bygge bro mellem mennesker og skabe fællesskab.
Er du også et barn af bøger? Ellers er det aldrig for sent at blive det. Nogle gange kræver det bare den rigtige guide. Barn af bøger kan i sig selv spille den guidende rolle, fordi den peger på et væld af klassikere, man kan føje til sin læseliste. Værsgo´ og læs.
Men skønlitteratur har ikke kun betydning for udviklingen af det enkelte individ. Klassikere former kulturfællesskaber og kan hjælpe til at sætte ord på situationer og følelser, som ellers kan være svære at beskrive. På den måde kan skønlitteratur bygge bro mellem mennesker og skabe fællesskab.
Danske klassikere til danskerne
Budskabet om, at litteratur og kulturfællesskaber er forbundne, er nænsomt indført i oversættelsen af Barn af bøger: Hver oversættelse har tilføjet en række klassikere, der er særlige for det pågældende sprog. Det er forfatter og oversætter Astrid Heise-Fjeldgren, der har udvalgt ti danske børneklassikere, der indgår blandt de internationale klassikere.Er du også et barn af bøger? Ellers er det aldrig for sent at blive det. Nogle gange kræver det bare den rigtige guide. Barn af bøger kan i sig selv spille den guidende rolle, fordi den peger på et væld af klassikere, man kan føje til sin læseliste. Værsgo´ og læs.
FAKTA:
Originaltitel: A Child of Books.Genre: Børnebog
Barn af Bøger udkommer på dansk d. 17. Marts, 2017.
Barn af bøger er skrevet af Oliver Jeffers og illustreret af den typografiske kunstner Sam Winston.
Astrid Heise-Fjeldgren har oversat bogen og udvalgt ti danske klassikere til den danske udgave.
Mette Wallin Andersen
Kulturjournalist og anmelder
Mette Wallin Andersen er uddannet cand. mag. i filosofi fra Aarhus Universitet med speciale i narrativ identitet. Mette er vild med kultur der gør os klogere på os selv og hinanden. Det sker eksempelvis når kunst og litteratur spejler noget grundlæggende menneskeligt eller bryder nuancerende ind i samfundsdebatten.
Mette har undervist på Løgumkloster Højskole i fagene Verdensborger, Etik og Det skrevne ord.
Se Mettes artikler her →
Mette har undervist på Løgumkloster Højskole i fagene Verdensborger, Etik og Det skrevne ord.
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København