Fest | LiminalDK | Bora Bora | Dans for børn

En dreng, der keder sig

ArtikelSceneSkrevet af: Marie Nyeng28. jan 2015
Den nye danseforestilling Fest for de 4-8 årige viser, hvordan en kedelig regnvejrseftermiddag kan se ud på et børneværelse

Gå ind på dit værelse. Ryd op. Det regner udenfor. Evald har lige været ude og lege, og nu er han alene på sit værelse. Der er tre døre i den tapeserede væg, der står en rød børnestol og lidt legetøj på gulvet. Drengen sætter sig tungt på den lille stol. Han samler en speidermanfigur op fra gulvet, og i nogle øjeblikke flyver spejderman afsted mod nye eventyr, men så begynder Evald igen at kede sig.
Han bliver afbrudt i sin kedsomhed af nogle bank på væggen. Inden længe danser han sammen med to fantasivenner, som kom ud af dørene i væggen. De har paraplyer og danser noget, der godt kunne minde lidt om en musical fra 1920'erne. Paraplyerne svinger rundt i luften, og danseforestillingen Fest er i gang.

Magi på børneværelset
LiminalDK står bag forestillingen. De har også tidligere produceret danseforestillinger for børn. Adelaide Bentzon, som er kunstnerisk leder af LiminalDk, mener, at dans kan formidle noget, som børn mellem fire og otte år ikke nødvendigvis har ord for endnu. Drengen Evald sidder på sit værelse og keder sig bravt, og ud af­ næsten ingenting opstår der magi, når han går i gang med at lege, og fantasivennerne kommer ud af væggen.


Regnvejsdans åbner festen på børneværelset.
Foto: Pr-foto / Bora Bora - Malle Madsen
En våd sok bliver til en fisk i gummirøjserne.
Foto: Pr-foto / Bora Bora - Malle Madsen
“Dans kan folde fantasien ud på en fysisk måde,” siger Adelaide Bentzon. I forestilling Fest drysser der pludselig sne ned i en af døråbningerne i bagvæggen. De to fantasivenner kommer ind i hvide dragter, og pludselig er vi i et snelandskab med vinterdyr. Forestillingen giver en oplevelse af at sidde på sit børneværelse og få ideer ud fra ingenting og forsvinde ind i en leg, der afløses af en ny leg, uden man bemærker det. 

Et stykke kunst til børn med fantasi 
Adelaide Bentzon kalder stykket en hyldest til fantasien. “Vores ærinde er faktisk, at vi ikke vil have et særligt ærinde med stykket.” siger hun. Intentionen med stykket har været at lave et stykke kunst for børn, som bare skal oplevelse, og hvor man får lov til at sanse et bredt spektrum af følelser.

Det eneste, som bliver fortalt med ord i forestillingen, er de beskeder faren giver til Evald i begyndelsen og i slutningen. Gå ind på dit værelse, ryd op og kom ud og spis. Alle de små forløb undervejs bliver fortalt gennem bevægelser, musik og ind imellem med små lyde fra danserne.
Fest er ikke en abstrakt forestilling, hvor man helt skal slippe sin søgen efter en handling. Edvard kommer ind på sit værelse, og forestillingen er fyldt med konkrete elementer, som danserne fortæller historier med. En våd sok i en støvle bliver til en fisk, sæbebobler bliver til fiskens bobler under vand, og danserne danser undervandsdans med dykkerfødder på.


Adeleide Bentzon til urpremieren på Fest.
Foto: Marie Nyeng / Fine Spind
Snedyr forvandler scenen til eventyrligt vinterlandskab.
Foto: Pr-foto / Bora Bora - Malle Madsen
En peberdåse kan let blive til en lille mand
Adeleide Bentzon er uddannet koreograf og har tidligere lavet performanceforedrag om kroppen i teatret Secret Hotel. Her handlede det om at formidle viden om kroppen. Med Fest mener hun selv, at hun er vendt tilbage til det koreografiske håndværk, hvor man arbejder med at skabe tid, billeder, rum og dynamik med bevægelserne på scenen. “I forestillingen har vi arbejdet meget med, hvordan man kan være hvad som helst, når som helst,” siger hun.

Når Adeleide Bentzon går i teatret med sine egne børn, oplever hun, at det, de 4-8 årige ofte bider mærke i, ikke er den overordnede fortælling. I stedet fæstner de sig ved mindre elementer, som af en eller anden grund fænger deres interesse. Derfor er de små forvandlinger i Fest og den magi, der i dem, meget vigtige i danseforestillingen. “Børn lever i et meget mere animeret univers end voksne, hvor en peberdåse meget let kan blive til en lille mand.”

Fest spiller på Bora Bora i Aarhus fra den 28. januar til den 5. februar. Senere kan forestillingen opleves på aprilfestivalen i Fredensborg og senere drager danserne på turné med forestillingen.

Medvirkende i forestillingen: Tamomi Yamauchi, Kasper Daugaard Poulsen og Daniel Norback. 

Se spilletidspunkter i Fine Spinds kalender

Læs mere om LiminalDK på deres hjemmeside
Tamomi Yamauchi, Kasper Daugaard Poulsen og Daniel Norback.
Foto: Pr-foto / Bora Bora - Malle Madsen
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind