Kontroversiel svensk dramatiker kommer til Danmark
En række danske teatre er gået sammen om at vise den kontroversielle dramatiker Gertrud Larssons forestilling Surströmming.
I oktober 2016 skulle Gertrud Larssons komedie om svensk asylpolitik, Främling, spille på Riksteatern i Stockholm, men stykket blev taget af programmet dagen før premieren. Ifølge Gertrud Larsson skete det med politiske motiver. Stykket handlede om musikpromoteren Bert Karlsson, der i 1990'erne stiftede det indvandrerkritiske parti Ny Demokrati, og om, hvordan hans nationalistiske politik stadig rumsterer i dag.
“I mit stykke viser jeg de mørke kræfter, som er så stærke i dag, og som Bert Karlsson var med til at slippe fri for 25 år siden. At de trækker mit stykke tilbage er at spille de her kræfters spil. Det er frygteligt sørgeligt,” sagde Gertrud Larsson til Ustad Allehanda efter aflysningen sidste år.
Tilbage med surströmming
Nu er Gertrud Larsson tilbage med et nyt stykke, Surströmming, skrevet til seks danske teatre: Teater Nordkraft, Folketeatret, Team Teatret, Vendsyssel Teater, Randers Egnsteater og Teatret Svalegangen.
“Jeg havde det sjovt med at skrive den tekst. Og det føltes ekstra godt og rigtigt, fordi det var en forestilling, der skulle spille i Danmark,” siger Gertrud Larsson.
Og i Danmark har vi nærmest tradition for via kunsten udfordrer magthavere, tendenser og trends i tiden, siger Dorthe Bébe, der er leder på Team Teatret:
“Kunsten er nødt til at kunne eksistere i det felt, hvor det er muligt at kommentere, eftergive og vride virkeligheden. Og når virkeligheden er mere fantastisk end fantasien, er vi nødt til at gribe til den yderste satire og stramme skruen ekstra meget, for at vi rent faktisk løfter blikket fra sporet et kort øjeblik og kigger os selv i spejlet. Det er det kunsten kan og skal.”
Surströmming er en satirisk forestilling, der vender op og ned på alting og udsætter danskerne for stram asylpolitik, integrationskrav og klimakrise. Og så er det en forestilling om vores syn på vores svenske naboer.
Fakta:
Instruktør på forestillingen er Kasper Sejersen og Laura Rasmussen er scenograf. På scenen er Signe Barfoed, Hans Holtegaard, Lisbeth Knopper, Morten B. Koch, Anders Brink Madsen, Camilla Gjelstrup og Holger Østergaard. Manuskriptet skrives af den svenske satiriker-duo Gertrud Larsson og Åsa Asptjärn.