‘Lars Ole 5.C’-revisited: Skolebørn spiller sig selv i Malmros-klassiker
Det startede som et mareridt i 1973. I 2016 blev det til virkelighed. Nils Malmros drømte for 43 år siden, hans nye film Lars Ole 5.C ikke kunne vises på lærredet og i stedet måtte spilles som teaterstykke. Aarhus Teater slår dørene op for forestillingen d. 20. april
“Da Aarhus Teater ringede med netop en interesse for Lars Ole 5.C blev tilbuddet for fristende - på en eller anden måde sluttes ringen,” fortæller instruktør Nils Malmros.
Den Bodilvindende film om 12-årige børns forelskelser, intriger, kliker og ondskab er nyfortolket til et teater-mashup, hvor strikvesten og grydehåret er erstattet med t-shirts med print og farverige kasketter. Hvor intrigerne i filmen foregår i 70’ernes skolegårde og på gaderne efter skoletid, bruger teateropsætningen rekvisitter fra børnelivet anno 2016 med snapchat og sociale medier. Teaterinstruktør Anne Zacho Søgaard fortæller:
“Vi kan kalde det for ‘Lars Ole-revisited’. Vores forestilling er en undersøgelse af, hvad der er sket de seneste 43 år i de 12-åriges verden. I filmen drillede man hinanden i skolegården. I dag tager man et billede, skriver ‘Ad!’ henover og poster det på de sociale medier,” siger hun og fortsætter:
Læs også om Aprilfestival. En teaterfestival for børn og unge
“Samtidig er det også en undersøgelse af, hvordan undervisningsformen i folkeskolen har ændret sig. I filmen ser man den autoritative pædagogik, hvor Hr. Salomonsen uddeler lussinger og spiller elever ud mod hinanden. Det er noget ganske andet end nutidens anerkendende pædagogik. Men den eksistentielle kerne om mødet med det andet køn, håndteringen af forelskelse og kampen om at være populær er der nok ikke stor forskel på i forhold til dengang.”
Læs også om forestillingen Min Far og Vrede Mand
Børn er hverken dårligere eller bedre i dag
Originalfilmen Lars Ole 5.C blev i sin tid optaget på Nils Malmros’ egen barndomsskole i Aarhus. De medvirkende børn var ikke skuespillere men almindelige elever fra skolen. På samme måde er det også almindelige aarhusianske børn og rigtige lærere, der står på scenen på Aarhus Teater. Forestillingen spiller på Borgerscenen på Aarhus Teater. I denne nye teaterform står østjyske borgere på scenen. I Lars Ole, 5.C spiller de medvirkende sig selv og børnene og lærerne har udviklet replikkerne sammen:
“Jeg spiller mig selv, men der er ligesom kommet noget ekstra på. Jeg fik rollen som ‘den populære’, der skal hakke på andre. Så det er den lede side af mig selv, for jeg ville aldrig sige sådan i virkeligheden”, siger 12-årige Karla Emilie Dam Alvad.
På scenen er Karla virkelig modbydelig. Hun taler grimt, mobber, bryder reglerne og er næsvis overfor lærerne. Liss Eriksen på 58 år er lærer både i teaterstykket og virkeligheden. Hun har arbejdet som lærer i 30 år og mener ikke, børn i dag er nær så slemme, som dem, man kan se i ‘Lars Ole, 5.C’:
“Vi overspiller lidt os selv. Hvis børnene på scenen opførte sig lige så pænt, som de gør i dagligdagen, ville det ikke være sjovt at se. Børn er hverken værre eller bedre i dag, end de var for 30 år siden. Men eleverne i dag er mere bevidste om deres eget værd - på godt og ondt. De gode sider er, at de kommer frem med, hvem de er. Bagsiden er, at de fylder meget.”
“Kunne det være mig?”
Der medvirker 10 børn i opsætningen. Alle har de set den originale film. Men kunne de lide den - helt ærligt?
“Ikke rigtigt. Der var nogle scener, hvor jeg ikke kunne forstå, hvorfor de var med i filmen, for de havde ikke nogen betydning for handlingen,” siger 12-årige Hannibal Rønn Gornitzka, som spiller klassens populære dreng.
Selvom Matilde Møller Seeberg på 12 år smiler lidt genert bag et bølgende hår, er hun direkte i sin kritik:
“Den var lidt kedelig i sort-hvid, og der var ikke sådan rigtigt noget drama i den.”
Alligevel er filmen ikke helt ueffen ifølge børnene. Problematikkerne kan de sagtens relatere til:
“Selvom det er så lang tid siden, kan man godt sætte sig ind i situationerne. Man kan virkelig godt se sig selv i rollerne og det, de gør. Man tænker; ‘aj, kunne det være mig?’” siger Karla Emilie Dam Alvad.
Børnene har også fået indblik i, hvordan deres liv adskiller sig fra børn fra 70’erne:
“Jeg så filmen med min onkel, som havde set den, da han var på min alder. Dengang syntes han, den var uhyggelig. Det var nok bare noget andet, man definerede som uhyggeligt på det tidspunkt. Noget med følelserne og tankerne. Nu er det mere noget med en stor økse,” funderer Ruben Rodognoo Krause-Jensen på 11 år.
Nye Malmros-optagelser
Teateropsætningen viser scener fra den oprindelige film såvel som nye scener, som Nils Malmros har optaget. Egentlig var den 71-årige instruktør gået på pension, men spændingen over at arbejde med Lars Ole igen på en ny måde vandt over otiummet. Også selvom hans 43 år gamle mareridt blev til virkelighed:
“Vigtigst var selvfølgelig, at jeg syntes, at det lød som et spændende projekt, og at jeg som gammel cirkushest lugtede savsmuld igen.”
Fakta om Lars Ole 5.C
Den oprindelige film vandt Bodilprisen i 1975
Teaterforestillingen bliver opført på Borgerscenen på Aarhus Teater. Borgerscenen blev etableret i 2014, og det særlige er, at det er almindelige østjyske borgere, der står på scenen. Lars Ole, 5.C er den femte forestilling.
Instruktør: Anne Zacho Søgaard.
Scenograf: Siggi Olí Pálmason
Filmoptagelser: Nils Malmros.
Teaterforestillingen spiller på Aarhus Teater, Stiklingen den 20. april - 21. maj 2016.
Se Aarhus Teater for priser og booking.