DEN DANSKE DRØM
Teater Katapults nye forestilling TVANG skildrer et par, som har det hele. Men er de frie?
Forestillingen TVANG handler om det unge par, Clair og Roland, som lever den danske drøm. De har købt et hus i den rigtige del af byen. De har begge gode karrierer og høje indtægter. De tager på eksotiske rejser. Deres liv og samliv er på alle ydre parametre succesfuldt. Men alligevel sniger der sig en følelse af tvang ind på Roland, og han bliver i tvivl om, hvor aktiv han har været i at tage de valg, der har ført dem til det liv de lever. Dramatiker Aleksa Okanovic og resten af holdet bag forestillingen TVANG har undersøgt “den danske drøm”.
Den danske drøm
De fleste kender den amerikanske drøm; alle kan blive til noget stort. Ifølge dramatiker Aleksa Okanovic er den danske drøm en karriere der kører på skinner, en sund og smuk familie, samt den helt rigtige bolig - med andre ord: Villa, volvo og vovhund.
Han peger på at: “En nations drøm siger noget om kulturen. Alle har stort set den samme drøm om det gode liv i Danmark, uanset hvilket samfundslag, man kommer fra.”
Kan man købe frihed?
I forestillingen TVANG, er det Clair, der styrer, hvordan parret skal leve deres liv i den økonomiske sværvægter-klasse. “Roland har måske ikke ønsket denne livsstil på samme måde, men er sprunget med på det. Uden at være afklaret omkring sine egne behov,” fortæller Aleksa Okanovic.
Der er to former for liberalisme på spil i TVANG. Parrets liv er præget af en økonomisk funderet liberalisme, hvor frihed er noget, man kan købe, og hvor nogle måder at leve på er bedre end andre. Rolands overvejelser giver luft for en anden, mere klassisk form for liberalisme, hvor det vigtigste er at være fri til at vælge sit eget liv. Roland sætter spørgsmålstegn ved, om ikke deres livsstil er blevet til et spind af tvang.
LÆS OGSÅ: RODEN TIL ALT ONDT...
Det kan være en provokerende tanke, at det succesfulde liv i et liberalt, frit samfund kan være drevet af tvang. Hvad er det, der tvinger? “Vi er ikke på den måde tvunget til at gøre noget i Danmark. Men man kan skabe et liv, hvor man ikke længere kan gøre som det passer én,” siger Aleksa Okanovic. Det er netop det, der sker for Clair og Roland. Deres livsstil er på mange måder identitetsskabende, og så kræver det hårdt arbejde at opretholde den. Det kræver to høje indtægter. Derfor er der ikke plads til stress, sygdom eller ønsker om at skifte den travle karriere ud med noget andet.
Den tvungne generation
Aleksa Okanovic peger på, at forestillingen i særlig grad henvender sig til den unge generation, der står overfor valg omkring uddannelse, karriere, familie og bolig. Måske vil nogle repræsentanter for ældre generationer stille sig uforstående over for temaet tvang i det moderne danmark: De unge har jo, som bekendt, så mange muligheder i dag. Men samtidigt er der nogle diskurser i samfundet, som indikerer den rigtige måde at håndtere de muligheder på.
“Vi vil gerne have de unge til at gå direkte fra gymnasiet på universitetet. Vi vil gerne have, at de kommer hurtigt ud på arbejdsmarkedet. Derefter er der nogle ting, der følger med: En kæreste, et hus og et par børn,” siger Aleksa Okanovic.
Aleksa Okanovic mener ikke, at der nødvendigvis er noget galt med den danske drøm per definition. Men der er noget galt, hvis man stræber efter den drevet af andres forventninger og samfundets fortælling om succes. Så bliver det tvang. “Problemet er en indstilling til livet. Frihed det er, at man gør sig fri af alle de ting, der forventes af én, ” understreger Aleksa Okanovic.
Fakta:
OBS: Alle visninger af TVANG er i øjeblikket aflyst grundet en skadet skuespiller. Teater Katapult håber at kunne gennemføre forestillingen senere i maj.
TVANG – en neoliberal komedie har premiere den 22. april 2017. Derudover spiller stykket den 24. - 26. april og den 1. - 6. maj 2017.
TVANG opsættes på Teater Katapult.
Dramatiker: Aleksa Okanovic.
Instruktør: Line Paulsen.
Medvirkende: David Elnebo og Iza Mortag Freund.
Scenograf: Nadia Nabil Korsbæk.
Musik: Iza Mortag Freund.
Mette Wallin Andersen
Mette har undervist på Løgumkloster Højskole i fagene Verdensborger, Etik og Det skrevne ord.